Snapshot: Szófiában mutatkoztak be a MOME hallgatói

Fotográfia, Formatervezés, Média design, Tárgyalkotás, Textiltervezés

A Bolgár Nemzeti Művészeti Akadémiával kötött együttműködési megállapodás keretében márciusban a Szófiai Magyar Kulturális Intézet tereiben állítottak ki a MOME hallgatói. A Média Intézet és a Design Intézet részvételével megvalósult, Snapshot című, átfogó tárlaton olyan, friss és innovatív hallgatói munkákat mutattak be, amelyek jól reprezentálják az egyetem kreatív tereiben folyó munkát. 

A Tervezőgrafika szak szófiai kiállítóit a 2019-ben alapított Best of Grafika díjazottjai adták: a tíz kiállítóból kilencen korábban ebben az elismerésben részesültek. Hajdú Ágoston, Vásárhelyi Áron, Hegyessy Bercel, Fazekas István, Papp Margaréta, Pilbák Petra, Zajácz Petra, Gonda Soma, Fülöp Szabolcs, Váczy Zsófi munkáit korábban a MOME weboldalán mutattuk be. A díjat hagyományosan a szemeszter legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó alap- és mesterképzős hallgatók kapják a szak közösségének – oktatók és hallgatók – döntése alapján. 

A Fotográfia szak a WORK IN CONTEXT című, közép-európai fotográfiát tematizáló szimpózium és kiállítás alkotóiból válogatott. Geibl Kata, Sivák Zsófia, és Turós Balázs többszörösen díjazott projektjei jól tükrözik a szakon folyó elmélyült munkát; hogy milyen fontos szerepet játszik a képzésben az autonóm alkotói személyiség és a társadalomkritikus látásmód kibontakozása. 

A Design Intézet válogatása a Textiltervezés, Tárgyalkotás, Formatervezés, Kerámiatervezés szakot is képviselte.  

A Textiltervezés szak válogatásában látható volt az idei Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj shortlistjére is felkerülő Klein Vanda. Az alapszakos tervező Modern Granny projektjével mutatkozott be, amely egy tradicionális minta újraértelmezésével hoz létre új kötöttáru kollekciót. 

Kiss Lúcia Textiltervezés MA szakos hallgató kísérleti táskái egy történetet mesélnek el. Az alkotó régi képeslapokból vett szövegeket kelt új életre hagyományos kézműves / szövéstechnikával készült impozáns táskáin keresztül. 

A Formatervezés szak három egymástól távoli területre fókuszáló munkán keresztül adott betekintést a szakon folyó munkába. Látható volt Cserba Anna Linus pihenőszéke, amely a Bauhaus eszméjére reflektál, és egy már meglévő szék vázából készült. Cséffay Alexandra kiállításban szereplő munkája a vizualitásról a szagingerekre irányítja a figyelmet. Mestermunkája egy olyan okos eszköz, mely illatok segítségével nyújt információt az idő múlásáról, és az illatok jótékony hatásait kihasználva támogatja felhasználóját tevékenységeiben. 

A Tárgyalkotó szak Csizmadia Fanni öntöttvas szarvasát és Zagiba Mátyás Time Flow és Fagy növényrendező tárgysorozatát vitte el a kiállításra. Utóbbit a japán ikebana kultúra inspirálta, és egy anyagkísérlet, amelyben az alkotó a fagy agyagra való hatását figyelte meg. 

Sinkovits Zsuzsa Geoform és Menza sorozatai is méltán kerültek be a válogatásba: a korábban többször bemutatott sorozatok hamar megszólítják a felhasználót és a szemlélőt is.  A Kerámiatervezés szak emellett Kalocsai Dorottya a hágai Magyar Nagykövetség számára készült Hidden étkészletét mutatta be, amelynek kiindulópontja az a felvetés, hogy a jelenlegi étkészletek nem követik a diplomáciában előforduló, gasztronómiára jellemző új étel- és tálalástrendeket.  

A látogatók megtekinthették Doktor Melinda Üvegtervezés BA szakon készült diplomaprojektjét, egy gyógyteás készletet, amely valami újat tartogat a teát szeretők számára. A henger alakú készlet összeilleszthető egységekből áll, és boroszilikát üvegből készült, amely ellenáll a hirtelen hőhatásnak is, kompakt, multifunkcionális, hordozható. 

Ékszer és fémműves szakunk hallgatóinak munkái az ékszerek szerepét, az ékszertervezést magát is újragondolják. Rémiás Szilvia Body light kollekciója egy spekulatív design kísérlet, melyben az ékszer a technológiai lehetőségekkel való kísérletezéssel társul egy olyan tervezői folyamatban, ahol a fény a főszereplő. 

Diriczi Csenge ékszerei a párkapcsolatra, az intimitás pillanataira, a szerelemre reflektálnak: a narratív SENSE/s konceptuális ékszersorozat darabjai a közelkerülés folyamatának pillanatait jelenítik meg, elevenítik fel a viselőik segítségével.  

A szófiai Bolgár Nemzeti Művészeti Akadémia és a MOME együttműködése a jövőben a hallgatók és oktatók kölcsönös mobilizációját teszi majd lehetővé.  

A kiállítás képei a Showroom-ban tekinthetőek meg. 

Publikálva: 2022-03-31 16:19:00

Hírek