A Jövő Fénye hallgatói felhívás díjazottjai

Fotográfia, Elmélet, Építészet, Tárgyalkotás, Menedzserképzés

Idén 125 éve született Moholy-Nagy László, egyetemünk névadója, aki előtt egy, a 2020-as éven átívelő megemlékezés-sorozattal tisztelgünk. A nyáron indított kampány őszi folytatásaként a Jövő Fénye címmel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával, egyszeri hallgatói felhívást tettünk közzé az egyetemen. Az Intézetek Igazgatóit arra kértük, hogy a 2019/2020-as akadémiai évben készült hallgatói munkákból jelöljenek szakonként legfeljebb 5 olyan alkotást, amely a “sokoldalúság és a kísérletezés” jeligére leginkább kapcsolódik Moholy-Nagy László munkásságához, elméleti tevékenységéhez és gondolatiságához.

A beérkezett munkákat egy három tagú, szakmai zsűri - Bordos László Zsolt, fényművész, 3D művész, Spengler Katalin, műgyűjtő, szakújságíró és Topor Tünde, művészettörténész, az Art Magazin főszerkesztője - értékelte.

A zsűri döntésének értelmében a Jövő Fénye felhívás nyertese Jeney Judit. 

Jeney Judit: Múzeumshop tárgy tervezés - Konzulens: Ádám Krisztián, Szakdolgozat: “Tanítás tárgyakkal – múzeumi környezetben”, Szakdolgozat konzulens: German Kinga

 

A díjazott alkotást a zsűri az alábbi módon méltatta: 

“Jeney Judit munkája az "egyszerű és nagyszerű" kategória.

Egyszerűségét látjuk. A tárgy viszont önmagán túlmutat, hiszen gondoljunk csak azokra az idegpályákra amelyeket - főként egy gyerek felhasználó esetében - megmozgat! Nagyszerűsége komplexitásában rejlik: kezünkbe véve a színek optikai keverésének és a formák taktilis érzékelésének tapasztalatát játékos formában szerezhetjük meg.

A produktum a természetes fényt használja, interaktivitásra késztet és ludikus élményt, tapasztalatot ad, a legjobb Moholy-Nagy hagyományokat követve. Mindhárom tényező már önmagában is nagyszerű”

Jeney Judit 2020-ban a Design Intézet Tárgyalkotás - Fémművesség szakon BA diplomát szerzett, konzulense Ádám Krisztián, szakdolgozati konzulense German Kinga volt. 

 

A zsűri különdíjban részesítette, az egyes intézetek legjobb hallgatói munkáit, így:

Az Elméleti Intézet - Design- és művészetmenedzser MA szak legjobbja: Sándor Nóra: A hazai művészfilm-forgalmazók szerepe a filmkultúra megteremtésében című szakdolgozata, melyet a zsűri az alábbi módon méltatott: 

“Sándor Nóra igen figyelemreméltó tájékozottságra és magabiztosságra tett szert a hazai művészfilm-forgalmazás témájában, kutatásának alapját az e területen szerzett munkatapasztalatai, kapcsolatai és személyes élményei teszik még hitelesebbé. A kulturális és a piaci szempontok vizsgálatát egy jól kidolgozott kutatási módszertan mentén végezte. Dolgozata átfogó képet nyújt a nemzetközi és a hazai művészfilm-forgalmazás területén működő legfontosabb intézményekről és szereplőkről, a piacot befolyásoló fesztiválokról. Kutatásaira alapozva egy következetesen végig vitt leírásban mutatja be a filmes értéklánc felépítését és működését. A munka Moholy-Nagyhoz a filmművészet témája, a valóban mély nemzetközi kitekintés és az innovatív hazai kutatási módszertan révén egyaránt kapcsolódik.” 

Sándor Nóra szakdolgozati témavezetője German Kinga, konzulense Bognár Péter volt.

 

Az Építészeti Intézet - Építőművész MA szak legjobbja: Fodor Zsófia: TECH-Blokk című mestermunkája, melyet a zsűri az alábbi módon méltatott: 

“Fodor Zsófia Tech Blokkja tökéletes példa a Moholy-Nagy László szellemiségét tovább örökítő design-thinkingre. A helyszínválasztás, az egész projekt kidolgozása alapján ez a debreceni lakótelepre tervezett, közösségi funkciókat betöltő épület a társadalmi részvétel és felelősségvállalás diplomamunkában kitűzött céljának is nagyszerűen meg tudna felelni. Jó lenne látni egy ilyen, minden szempontból átgondolt és előkészített, a Bauhausler követelményeknek tökéletesen megfelelő, nem csak épület-, hanem működési terv minél előbbi megvalósulását.”

Fodor Zsófia témavezetője Marián Balázs, konzulens: Csomay Zsófia, és elméleti konzulense Schmidt Andrea volt.

A Média Intézet - Fotográfia MA szak legjobbja: Bede Kincső Hilda: Three Colors I Know című munkája, melyet  zsűri az alábbi módon méltatott:

“Bede Kincső munkájának kiindulópontja egyfelől a mindig aktuális, örök dilemma: hogyan tudnak a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együtt élni, együttműködni a családi, illetve a tágabb közösségekben. Másik témája a kelet-európai társadalmakat feszítő, ki nem beszélt történelmi múlt, a szocializmus örökségének feldolgozása a radikálisan megváltozott társadalmi-gazdasági és személyes viszonyok között. A mindannyiunkat mélyen érintő és érdeklő kérdésekre saját generációjának jellegzetes kifejezésmódjával, formanyelvével, ugyanakkor kultúrtörténeti toposzokat is megidézve, rendkívül hitelesen, egyéni mitológiát teremtve reflektál. Moholy-Nagy László szellemét idézi, amennyire bátran és lényegretörően nyúl választott témájához, és mutatja be a gyerekek generációjának ambivalens viszonyát a szülők traumáihoz, közben a régi és új problémák személyes metszetét is adva. Megnyugtató látni azt, hogyan porlanak semmivé és hogyan válnak banálissá az időben a legbrutálisabb jelenségek is, azt pedig némi szkepszissel nézhetjük, hogy a nemzedékek hiába nőnek ki egymásból, problémáikkal többnyire mégiscsak magukba záródnak.” 

Bede Kincső Hilda konzulense Kudász Gábor Arion. 

 

Gratulálunk a nyertes hallgatóknak! 

Köszönjük az intézetek igazgatóinak, a szakvezetőknek és az intézeti menedzsereknek a hallgatói felhívás szervezésében nyújtott aktív részvételt. 

 

További információ a Jövő Fénye aloldalon található.

 

Publikálva: 2020-12-28 22:10:00

Hírek