Schneider Ákos

egyetemi tanársegéd

Schneider Ákos

egyetemi tanársegéd

Oktatási terület Elmélet
Kutatási terület designelmélet, esztétika, spekulatív design, poszthumanizmus, emergens technológia, digitális kultúra
Szervezeti egység Elméleti Intézet, Doktori Iskola

Bio

CV

Schneider Ákos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanársegédje és a MOME Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Kutatása a spekulatív design és a poszthumanizmus témáira összpontosít. ÚNKP ösztöndíjasként (2017-2018) a designkutatás, művészeti kutatás kérdéskörével foglalkozott, majd vendégkutatóként dolgozott a City University of Hong Kong kreatív média intézetében (2018). 2018-tól folyamatos témavezetői és opponensi feladatokat lát el a MOME Elméleti Intézetében.

A kortárs designnal és művészettel foglalkozó designisso.com társfőszerkesztője. A szerkesztői, oktatói tevékenység mellett részt vesz a MOME Brand Iroda munkájában. Korábban a MOME design- és művészetmenedzsment mesterképzésén tanult, illetve esztétika szakot és jogot végzett az ELTE-n. 


Oktatott tantárgyak

Kortárs kulturális és filozófiai stúdiumok: Poszthumanizmus és design

Elméleti előadás olvasószemináriummal: A designkultúra jövőt érintő témái és stratégiái

Jövő 1.: Az emberközpontú tervezés határai

Jövő 2.: Radikális technológiák

Online újságírás

Szakmai autonómiafejlesztés I.

Szakmai autonómiafejlesztés II.


Szakdolgozati témajavaslatok

Digitális kultúra / Spekulatív design és kritikai design / Tudományos fantasztikum és designfikció / Ember-gép interakciók a kortárs művészetben és designban / Fajok közötti interakciók a kortárs művészetben és designban / Design és ökológiai válságtudat / Utópikus gondolkodás a művészet és design kortárs stratégiáiban / Design és művészet mint kutatási tevékenység (artistic research, design research)


Fogadóóra

Kedd 12:00-14:00 | M_201 | (Előzetes emailes egyeztetés szükséges.)

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
Schneider Ákos. 2019. Katasztrófa-design. Tervezés az ipari-apokaliptikus fenséges árnyékában. In. "Méregzöld – Összművészeti konferencia a természetről mint problémáról." Konferencia-előadás. Magyar Művészeti Akadémia, Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.
Schneider, Ákos. 2019. The Cyborg as a Concept for Post-human-centered Design Theory. In. "Design Culture & Somaesthetics Conference Budapest". Konferencia-előadás. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos. 2018. Spekulatív design és az emberközpontú tervezés határai. In. “Dizájnrezisztencia – Orzságos konferencia”. Konferencia-előadás. Debrecen: MODEM.
Schneider Ákos, szerk. 2018. The Shape of Things to Come. Mapping Artistic and Design Research. Oktatási segédanyag. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos. 2017. A tervező felesel – Spekulatív és kritikai designstratégiák. In. “Tervezett alkotás” dizájnkonferencia. Konferencia-előadás. Debrecen: MODEM.
Schneider Ákos. 2017. Cyborgok az antropocén korban. In. PhD Day konferencia. Konferencia-előadás. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos, kurátor. 2017. Budapest design-képletek. Kortárs design- és építészeti kiállítás. Budapest: Budapest Projekt Galéria.
Ösztöndíjak
Vendégkutatói ösztöndíj, Campus Mundi Program, City University of Hong Kong, School of Creative Media (2018)
Kutatói ösztöndíj, Új Nemzeti Kiválósági Program, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (2017-2018)
Magyar állami doktori ösztöndíj, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (2015-2019)
Vendéghallgatói ösztöndíj, Erasmus program, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (2011)