MOME alkotók a Budapest Fotó Fesztiválon

Fotográfia

A kortárs fotográfiát bemutató tavaszi rendezvénysorozat hatodik évadához érkezett. A kiállítások között az olyan nemzetközi sztárfotográfusok mellett, mint Martin Parr, már az első tárlatokon találkozhatunk egyetemünkön végzett alkotók, hallgatók és oktatók munkáival. A március 25. és május 8. között megrendezett rendezvény programgazdagsága lenyűgöző: széles spektrumon ismerkedhetünk meg alkotásokkal, a kísérleti műfajoktól a dokumentarista megközelítésű projektekig.

A fesztivál célja idén is a fotográfia értékeinek, újdonságainak bemutatása a szakmai és a nagyközönség számára, változatos programokkal, workshopokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A programot minden évben vetítések, előadások, közönségtalálkozók, fotográfiai szakmai események és portfolio review kíséri, melynek helyszíne ezúttal  a nemrégiben megnyílt Dokubrom galéria, amely a BPF fesztiválközpontja lesz. 

A Magdolna Udvar Művészeti Galéria és Helytörténeti Gyűjteményben Drégely Imre oktatónk képei is láthatók az Artér Művészeti Egyesület tárlatának keretében 03.25-től. A FUGA Budapesti Építészeti Központban március 28-án nyílik Molnár Zoltán alumnus Zűrállomás című önálló kiállítása a fotográfus Budapest-képeiből. 

Szintén  március 28-án nyílik a tavaly alapképzésben diplomát szerzett Szekeres Laura Virág és Tóth Emese kiállítása a Foton Galériában. A két fiatal fotográfus éppen a covid krízis kellős közepén kezdte meg tanulmányi útját a mediterrán Marseille-ben és a szubtrópusi Hongkongban. A korlátozások következtében egyszerre nyílt ki és zárult be előttük a világ, szimbolikus fotográfiákon keresztül saját élményeiket mutatják meg.

Április 1-jén nyílik a Fresh Meat című szemle a Király utca 29. és K6 Galériában. A 35 év alatti fotográfusok csoportos kiállításán számos hallgatónk mutatkozik be. 

A  K11 Laborban Olajos Ilka Fotográfia MA végzős hallgató Panel című kiállításának megnyitója április 8-án lesz. A húsz napig látogatható tárlat Łódź lakótelepeinek világába és a város történelmébe kalauzol bennünket.

Zagyvai Sári alumna kiállítása április 13-án nyílik a Viltin Galériában. A Kirándulás című sorozat a digitális képi kultúra kérdéseit a népszerű turisztikai tájak ábrázolásán keresztül vizsgálja. 

A Faur Zsófi Galériában Bányász Anna diplomamunkájába nyerhetünk bepillantást Már a jövő sem a régi címmel. Az idén diplomázó alkotó az önfenntartó gazdaság mai relevanciáját vizsgáló sorozatáról a designisson jelent meg nemrégiben összefoglaló.

A BPF Screening Nights keretében alumnánk, Sivák Zsófia tart előadást április 13-án 18:30 órától a Fesztiválközpontban. A hosszú távú sorozatokban gondolkodó alkotó izgalmas képekkel tarkított előadásában olyan kedvenc projektjeiről mesél nekünk mint a Család, a Vidék, a Józsiék, a Hajnalhasadásig vagy az Áraink forintban értendők.

A RANDOM kortárs fotóművészeti csoport új tagjainak kiállításán április 20-tól Intro címmel a Fesztiválközpontban többek között a tavaly Fotográfia MA-n diplomázott Asszonyi Eszter munkái is láthatók lesznek.

A szintén egyetemünkön végzett Réthey-Prikkel Tamás kiállításán március 26-tól a FISE Galériában a  Magyar Állami Operaház felújításának folyamatát és a megújult épületet ismerhetjük meg.

A FUGA Budapesti Építészeti Központ - Karcos tükör. Fotó/művészet a K-ARTS Művészeti Alapítvány gyűjteményéből címmel rendez kiállítást április 6-án. A tárlaton többek között láthatók lesznek Gulyás Miklós és Erdei Krisztina oktatóink alkotásai is.

Májusban nyílik az EXPERIMENTKísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben című csoportos kiállítás. A változatos terület bemutatására vállalkozó platformon olyan autonóm művészi megközelítéseket és projekteket láthatunk, melyek az experimentális fotográfia fogalmához vagy hagyományához kapcsolódnak.

 

Publikálva: 2022-03-23 17:16:00

Hírek