Napelem gomba, bogárszedő robot és inkluzív társasjáték a MOME Ugrás a jövőbe! pályázatának idei nyertesei

Komplex, progresszív, innovatív és vizuálisan is lenyűgöző terveket mutattak be a döntős csapatok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizenéves korosztálynak kiírt, Ugrás a jövőbe! című kreatív pályázatán. Az összkép alapján a jelen tinédzserei tisztán látják az előttük álló kihívásokat, és proaktívan készülnek rá. 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2022-ben is meghirdette a tavalyi, nagy sikerű kreatív pályázatát a 7-10. osztályos korosztály számára, arra biztatva őket, hogy alakítsanak 2-5 fős csapatokat, képzeljék el, milyen lesz a jövő, és tervezzenek együtt tárgyat, tevékenységeket, szolgáltatásokat. 

Az előzsűri május végén kiválasztotta a 10 továbbjutó csapatot, akik MOME-mentorok - a Doktori Iskolába járó kutatók, tervezők, teoretikusok, valamint BA és MA tervezőszakos hallgatók - iránymutatásával június során továbbfejlesztették terveiket. A verseny az ötfős szakmai zsűri döntésével ért véget július 2-án, amikor a MOME Auditóriumában megrendezett záróeseményen kihirdették a nyertes pályázatokat.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat idei zsűritagjai:

Koós Pál, a MOME egyetemi tanára, általános rektorhelyettes
Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, a Design- és vizuálisművészet-tanár képzést irányító Elméleti Intézet szakvezetője
Lāsma Ivaska, a MOME Innovációs Központ igazgatója
Hollósi Jázmin, a MOME Média design szakos hallgatója

Az előzsűrizésben részt vett: Winkler Nóra, rádiós és televíziós műsorvezető, művészeti újságíró.

Koós Pál, a zsűri elnöke a versenyt értékelve elmondta: “A pályázat eredménye messze felülmúlta az előzetes várakozásainkat. Példaértékű, inspiráló közös munkáról és gondolkodásról tettek tanúbizonyságot a csapatok és a mentorok: lehet számítani a fiatalokra a jövő tervezésében!”

 

A DÍJAZOTTAK

Az első helyezést a győri Fawaris csapat érte el. Ők egy napelem gomba tervével pályáztak, mely a városi köztereken, buszmegállókban a megújuló energia termelése mellett esővízgyűjtő, párásító, árnyékoló és légtisztító funkciót is ellát. Tervüknek köszönhetően 2042-re a zajszennyezés és a szén-dioxid kibocsátás jócskán csökkenhet, a városlakók mentális egészsége javul, továbbá új munkahelyek jönnek létre. 

Bényei Judit zsűritag így méltatta az első helyezettet: “A zsűri a Fawaris csapatot választotta egyöntetűen nyertesként. Már a problémafelvetés társadalmi fontossága is kiemelkedő, az alternatív energiaforrások elterjedése egyre szükségszerűbb.  A projekt nagyon sokat fejlődött az elmúlt hetekben, komoly kutatás történt. Az eredetileg is érdekes projekt sok fontos és megvalósítható funkcióval bővült.”

A csapat tagjai: Varga Éva Eszter, Losonczi Dorina, Szabó Nelli
Iskola: Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium
Segítő felnőtt: Kurcsics Rafaella
MOME-mentorok: Szentandrási Dóra építész, oktató és Gunther Júlia építész hallgató.

 

A második helyezett a Future Perfect csapat lett, akik BÜG bogár névvel mesterséges intelligenciával működő robotokat terveztek. A bogár formájú robotok feladata olyan kártékony vagy invazív rovarok összegyűjtése, mint például a krumplibogár, továbbá a kerti ökoszisztémák megfigyelése és koordinálása.

Hollósi Jázmin zsűritag indoklásként elmondta: “Olyan innovatív ötletet valósítottak meg, amilyen még nem volt, és valóban a jövőbe ugorva, magas színvonalon kivitelezték a 3D modelleket is.”

A csapat tagjai: Pap Ambrus, Pap Hanna, Polyák Mihály
Iskola: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr
Segítő felnőtt: Pólya Vera
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Kristóffi Róbert formatervező hallgató.

 

Harmadik helyezést ért el a Wetess csapat inkluzív és kooperatív társasjáték fejlesztése, amelynek alapfogalmai az elfogadás és a klímaválság. A játékosok egy várost védenek meg közösen a természeti katasztrófáktól. A játék az interaktív tábla és az intelligens kiegészítők révén segíti a fogyatékossággal élők, elsősorban a látássérültek részvételét.

Lāsma Ivaska, a MOME Innovációs Központ lettországi igazgatója, zsűritag így összegzett: “Nagyon tetszett, hogy egy manapság kevésbé feldolgozott problémára, a fogyatékossággal  élők kihívásaira fókuszált a csapat. Az is szimpatikus a koncepcióban, hogy ez egy valódi és felhasználóbarát megoldás, amely akár az otthonokban is használható, barátokkal együtt.

A csapat tagjai: Sándor Enikő, Soós Gabriella, Szögedi Tamara, Szofi Williams, Zsíros Anna Réka
Iskola: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger
Segítő felnőtt: Igric Eszter
MOME-mentorok: Csernák Janka social design kutató és Szilágyi Nóra formatervező hallgató.

A zsűri különdíját a Raven csapat kapta. A közlekedésben is kritikussá váló energiaválságra kínál megoldást egy olyan, teljes egészében környezetbarát autó formájában, mely a beáramló menetszélből, propellerek segítségével nyeri az energiát. 

Koós Pál zsűrielnök szerint “Ennél a projektnél azt láttuk, hogy a téma és csapattagok motiváltsága egy különdíjat ér. Nem is kérdés, hogy különdíjként a nagy hagyománnyal rendelkező MOME járműtervezési labor új színhelye, a Mobility Design Lab oktatóival biztosítunk konzultációs lehetőséget.”

A csapat tagjai: Berecz Viven, Kreskai Rebeka
Iskola: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kreatív Technikum
Segítő felnőtt: Grábits Ágota
MOME-mentorok: Wunderlich Péter szemiotikus és Berzsák Bulcsú formatervező hallgató.

Inkluzív társasjáték / WETESS (c) Ugrás a jövőbe! 2022, MOME

Díjak:

A főtámogató Varinex díja az 1. helyezettnek:  MakerBot SKETCH 3D nyomtató az induláshoz szükséges alap csomaggal +  FabLab workshop

A FreeDee Printing Solution díja a 2. helyezettnek: Mayku FormBox vákuumformázó gép, innovatív makettező technológia + FreeDee  3D Akadémia tanfolyam +  FabLab workshop

A FabLAb Budapest díja a 3. helyezettnek: Micro:bit programozható készlet + FabLab CNC, lézervágás és Micro:bit speciális tanfolyam.

A zsűri különdíja a frissen megnyílt MOME Mobility Design Lab oktatóinak mentorálása, ami hozzájárulhat a csapat tervének továbbfejlesztéséhez.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat támogatói a Varinex Zrt, a FreeDee Printing Solutions, a Pagony Könyvkiadó és a FabLab Budapest.

UGRÁS A JÖVŐBE!

Weboldal: https://ugrasajovobe.mome.hu/
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/ugrasajovobe
Instagram-oldal: https://www.instagram.com/ugrasajovobe/
TikTok-oldal: https://www.tiktok.com/@ugrasajovobe
 
Borítókép:BÜG robot / Future Perfect (c) Ugrás a jövőbe! 2022, MOME
 

Publikálva: 2022-07-05 18:48:00