Teltházas volt az idei Hungary L!ve fesztivál New Yorkban

Animáció, Média design, Tervezőgrafika

Nagy sikerrel zárult a Hungary L!ve kortárs magyar művészeti fesztivál, melyet május 23-29. között immár második alkalommal rendeztek meg New Yorkban. Az eseményen a MOME Média Intézete számos hallgatói munkával, köztük rövidfilmekkel és grafikai kiállítással is képviselte magát. 

A Hungary L!ve Művészeti Alapítvány szervezésében megvalósult fesztivál célja, hogy New Yorkban is bemutassa a kortárs magyar kultúra sokszínűségét. Az idén második alkalommal megrendezett, több napos összművészeti eseményt ezúttal is nagy érdeklődés kísérte a világvárosban. A Hungary L!ve Festivalon színházi és zenei produkciók, workshopok és szakmai beszélgetések mellett a designélet meghatározó formálójaként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is szerepelt: a közönség a Média Intézet Animáció, Média design, valamint Tervezőgrafika szakjának hallgatói munkáiba nyerhetett betekintést a New York-i HERE Arts Centerben. 

„Örülünk, hogy a MOME Média Intézete is meghívást kapott ebbe az inspiráló és színvonalas produkciókat felvonultató programba. Úgy éreztük, a kiállításunknak és vetítéseinknek van helye a kortárs magyar kultúra és a fiatal alkotók népszerűsítését célzó fesztiválon – mondta el Vargha Balázs, a MOME Média Intézetének igazgatója, tervezőgrafikus, oktató. Kiemelte, reméli, hogy ez egy hosszabb távú együttműködés kezdete lehet, és a jövőben akár kifejezetten az eseményre tervezett munkákat is be tudnak majd mutatni az alkotók személyes jelenléte mellett. Ahogy fogalmazott, “a Hungary L!ve Festivalon való részvétel kiváló lehetőség Intézetünk számára nemcsak azért, mert hallgatóink bemutatkozhatnak a New York-i közönség előtt, de kapcsolatokat is teremthetünk más alkotóműhelyek képviselőivel, művészeivel.” 

Az egyetem Animáció szakja, a MOME Anim a hazai szakma meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma – az elmúlt évek legjobb animációs rövidfilmjeiből készült válogatásukat a fesztivál zárónapján láthatták az érdeklődők. A Média design szak változatos témájú és műfajú rövidfilmjeinek közös pontja a kritikai attitűd és a szociális érzékenység volt: a május 29-ei vetítés programjában egyaránt szerepelt személyes élményekre és társadalmi-történelmi jelenségekre reflektáló munka, dokumentumfilm vagy éppen fiktív webshop. A MOMEnts kapszulakiállítás a MOME Tervezőgrafika szakjának és Image Pro képzési programjának keretei közt készült illusztrációs munkákból állt össze, és a kelet-közép európai mindennapok témáját járta körül.  

Az Animációs rövidfilm-program rendezői: 
Andrasev Nadja, Buda Flóra Anna, Carlson Hanna, Darabos Éva, De Azevedo Teixeria Andrade Natália, Felvidéki Miklós András, Kádár Melinda, Kreif Zsuzsanna, Láng Orsolya, Lovrity Anna Katalin, Mostoha Marcell, Ottlik Anna, Szakály Réka Anna, Szöllősi Anna, Zétényi Borbála 

A Best of Média Design program alkotói: 
Kálmán Mátyás, László Lili Mária, Tajti Virág, Tarr Kálmán, Török Anna  

A MOMEnts kiállítás illusztrátorai: 
Bócsi Béla, Csendes Nóra, Cseszneg Gyöngyi, Jásdi Júlia, Szax Berill, Szilágyi Anna, Tallér Vivien 

Az Index.hu beszámolója a fesztiválról: https://index.hu/kultur/2022/06/12/ilyen-volt-a-masodik-hungary-live-festival-new-york/ 

Borítókép: HungaryLiveFestival

Publikálva: 2022-06-16 11:35:00

Hírek