The Promise of Pragmatist Aesthetics: Looking Forward after 30 Years

Richard Shusterman alapműve, a Pragmatista esztétika 1992-ben jelent meg. A szerző multikulturális hátterének, sokrétű filozófiai vizsgálódásainak és vonzó kutatási témáinak (rap, populáris művészet, testkultúra) köszönhetően a könyv valósággal revitalizálta az esztétikai gondolkodást. Az új évszázad fordulóján, a szöveg második kiadásával Shusterman új projektjét, a szómaesztétikát is elindította, amely átfogó keretet biztosít a testet érintő kortárs nézőpontok összehangolására, miközben megtartja pragmatikus irányultságát, és olyasmit kínál, amit az egyén közvetlenül átültethet saját szomatikus gyakorlatába.

Az elmúlt évtizedekben a Pragmatista esztétikát tizennégy nyelvre fordították le, és a szerzője által képviselt megközelítés a művészetfilozófia, illetve az esztétika fontos irányzatává vált. Eközben a testi lét elsőbbségéből kiinduló szómaesztétikai gondolkodás is interdiszciplináris területté fejlődött, amelynek kutatói a művészetek, a politika, az oktatás, a történelem- és társadalomtudományok, az egészségtudományok, sőt még a technológia területén is megtalálhatóak.

Az első kiadás harmincadik évfordulóján a pragmatista esztétika és a szómaesztétika önfejlesztő megközelítését, szerteágazó formáit és hatását vizsgáljuk; nem pusztán retrospektív módon, de nyitottan a jövő kérdései és lehetőségei felé is. Május 25-28. között a világ minden tájáról érkeznek majd előadók a konferenciára, hogy Richard Shusterman személyes részvételével egy valóban multidiszciplináris párbeszédet folytassanak. Shusterman mellett a fő előadók között szerepel Barbara Formis a Sorbonne Egyetemről, az interakció-tervezés szakértője, Kristina Höök Stockholmból, és a Tokiói Egyetem esztétikaprofesszora, Tanehisa Otabe.

Letölthető booklet... 

Tovább az esemény Facebook oldalára... 

Részletes program, jegyvásárlás a konferenciára... 

Az előadások regisztráció nélkül is meghallgathatók.

Publikálva: 2022-05-16 14:39:00