A MOME hallgatói is tudatosabban védik az alkotásaikat

Szemléletformáló együttműködésbe kezd a MOME és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)

A hazai és a nemzetközi piacon való versenyképes jelentlét elengedhetetlen alappillére a szellemitulajdon-védelem, enélkül minden alkotás és terv ki van téve a másolás vagy a lopás veszélyének. A hallgatók tudatos szellemi tulajdon kezelését erősítő és szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra.

A Miskolci Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a következő felsőoktatási intézmény, amellyel együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél ezúttal is az, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A MOME vezetősége is tudatában van annak, hogy a diákok olyan tudást szereznek, ami később a nemzetközi piacon is fontos lesz, ráadásul az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek is újabb forrásokat jelenthet.

A megállapodásnak köszönhetően az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában (többek között választható tantárgy keretében), a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében, illetve támogatja az egyetem kreatívipari tevékenységét, míg a MOME bekapcsolódik az idén 125 éves hivatal vizuális kommunikációjába. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek megvalósításában is részt vesznek.

„A magyar kreatív nép, a MOME esetében pedig különösen fontos a szellemitulajdon-védelem, hiszen a hallgatók tanulmányaik során vagy később vállalkozásaikban különböző termékek és szolgáltatások létrehozásában is részt vehetnek, így alapvető érdekük, hogy felismerjék a formatervezésiminta-oltalom vagy a védjegy nyújtotta előnyöket” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Hozzátette: „Külföldi egyetemeknél ráadásul jól bevált modell, hogy az intézményi szinten megszerzett és jól hasznosított oltalmak további bevételeket jelentenek az egyetemnek. Örömmel vesszük, ha olyan intézménnyel köthetünk együttműködést, mint a MOME, ahol a vezetőség felismerte az ebben rejlő lehetőségeket.”

„A MOMÉ-n egy nemzetközi szintű egyetemi márka felépítésén dolgozunk. Ehhez a szellemi tulajdon kezelésében is bátor és innovatív megközelítésre van szükség, ami egyszerre ösztönzi, védi és hasznosítja az egyetemen létrejövő új tudást. Ehhez támasz és garancia az SZTNH szakmai támogatása” – jelentette ki Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.

„Az SZTNH-val régóta fennálló szoros és kiváló szakmai kapcsolatunkra alapozott megállapodás tovább erősíti a MOME hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársi közösségének szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságát, amelyre egyre növekvő igény jelentkezik az egyetem tevékenységeihez köthetően. A MOME számára nagyszerű lehetőséget teremt az SZTNH fennállásának 125 éves jubileuma, amelynek keretében kutatási és tervezési tevékenységgel járulunk hozzá a hivatal vizuális kommunikációjának megújításához” – nyilatkozta Fülöp József, a MOME rektora.

Az SZTNH tervei között szerepel, hogy további felsőoktatási intézményekkel is hasonló megállapodásokat köt, hogy valóban minél több hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.

Publikálva: 2021-06-24 13:34:00