A MOME által tervezett állandó kiállítással nyílt meg a felújított Rákóczi-kastély

A szlovákiai Borsiban található, felújított Rákóczi-kastély június 19-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az állandó kiállítás mellett a MOME által kreatív koncepciókkal támogatott virtuálisvalóság-játék, szabadulószoba, panorámavetítés is helyett kapott.

Az 1200 lelkes, felerészben magyarok lakta Borsiban álló Rákóczi-várkastély felújítása a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje. A kastély az 1563 és 1638 közötti időszakban épült, és számos eredeti részlete maradt fenn. Míg a sárospataki Rákóczi-vár jellemzően inkább reprezentatív helyszín volt, a meghittebb, kisebb borsi kastély a család kedvelt lakóhelyének számított. 1676. március 27-én itt született II. Rákóczi Ferenc. Örökségvédelmi szempontból ez a felvidéki magyar reneszánsz építészet egyik legszebb és legjelentősebb emléke. Felújítása az 1990-es évektől kezdve többször megindult, ám anyagi és egyéb okok miatt mindannyiszor leállt. Végül 2013-ban Áder János köztársasági elnök megállapodott akkori szlovák partnerével, Ivan Gašparovič államfővel, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában.

„Történészként végeztem, így számomra külön örömet jelentett, amikor 2018. szeptemberében megkeresett a határon túli magyar épített örökség megóvásával foglalkozó Teleki László Alapítvány vezetője, Diószegi László, hogy a MOME be tud-e kapcsolódni II. Rákóczi Ferenc szülőhelyén nyíló kiállítás tervezésébe, megvalósításába. Kiváló tervezőink dolgoztak a projekten: Bodóczky Antal, Flanek Péter és Orlai Balázs nevét emelem ki. A fejedelem alakja a magyar történelem ikonja, ezért különösen nagy siker, hogy a kiállítással élményszerű tudást tudunk róla átadni. Az emlékezet többrétegűségét, a megfoghatóságot, a korszakot megjeleníteni. Szívesen ajánlom!”Nagy Zsombor, a MOME vezérigazgatója

A felújított kastélyban az állandó kiállítás, szálloda, étterem és más turisztikai látványosságok mellett a MOME által kreatív koncepciókkal támogatott virtuálisvalóság-játék, szabadulószoba, panorámavetítés is helyett kapott. Így amellett, hogy az épület továbbra is a Rákóczit tisztelő közép-európaiak zarándokhelye marad, remélhetően a turisztikai térképre is felkerül, növelve a zempléni régió vonzerejét a magyarországi és a szlovákiai turisták körében.

„Nagy örömmel vállaltunk szerepet a Borsi Rákóczi-kastély megújításában. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ars poetica-jának meghatározó eleme a hagyományok ápolása oly módon is, hogy azok a digitalizált világban nevelkedő nemzedékeket is megszólítsák. Célunk átjárást biztosítani a múlt értékei, és a jelen megoldásai között, hogy az így  kapott élmények által a látogatók közel érezzék magukhoz a történelmet, annak kiemelkedő szereplőit, hőseit. Bízom benne, hogy ezt a szép és fontos munkát látogatók sokasága fogja megismerni.” – mondta el Fülöp József, a MOME rektora.

Rákóczi három születése - a Borsi Rákóczi-kastély MOME által tervezett állandó kiállítása

A MOME által tervezett kiállítás első részében a kis Rákóczi Ferkó megszületésének körülményeit ismerhetjük meg, azaz egy várandós asszony, Zrínyi Ilona és egy főúri csecsemő körülményeit mutatja be a 17. századi Magyarországon. A kiállítás második része a szabadságharc vezetője "megszületésének” körülményeire, majd a bujdosás éveire fókuszál. A harmadik “születés” pedig az 1906-os újratemetés előtt és után kialakult Rákóczi kultusz létrejöttét mutatja be, azaz egy nemzeti hős “megszületését” meséli el. A  kastély földszinti részén a Borsi kastély építését, építéstörténetét, a kastély mindennapjait bemutató termek sorakoznak, amelyek szintén a kiállítás szerves részei. A kiállítást körpanoráma vetítés és egy tematikus, Rákóczi Bécsújhelyi szökését bemutató szabaduló szoba élménye egészíti ki.

A kiállítás célja, hogy a korról átfogó ismereteket adjon: ne csak megszólítsa, de szórakoztassa, ezáltal átélhetővé, érthetővé, szerethetővé tegye, főképp a tizenéves fiatalok számára a 17. század legfontosabb magyar történelmi személyének, II. Rákóczi Ferencnek az életét és a magyar történelemben elfoglalt helyét. A kiállítás látogatói élmény koncepcióit, terveit, installációit, animációit, grafikai elemeit teljes egészében a MOME oktatóiból, kutatóiból és egykori hallgatóiból álló csapatok tervezték. A projekt átfogó operatív koordinációja és menedzsmentje a MOME Projekt és Produkciós Iroda által valósult meg.

Publikálva: 2021-06-21 14:40:00