Forog az idő | A MOME Média design szakos alkotócsoportjának projektje a József Attila lakótelepről

Média design

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakos alkotócsoportjának projektje - az itt élők bevonásával - a házak között megbúvó változást szeretné tetten érni. A “Forog az idő” című interaktív 3D puzzle a lakótelep múltját és jelenét villantja fel és egy lehetséges jövőről vizionál. Naplemente után a játékosok a három idősík összekevert lenyomatával találkozhatnak, majd a részletek felfedezése közben teremthetnek rendet a képkockák között.

A József Attila lakótelep építése az 1950-es években kezdődött. A 15 éves lakásfejlesztési program keretében megépülő panelek célja a városba érkező új munkaerő vagy a rossz körülmények között élő családok lakhatásának megoldása volt. A házgyári épületek az Üllői út és az Epreserdő utca között meghúzódó Mária Valéria telep szükséglakásait váltották fel.

A lakók életének meghatározó helyszíneivé váltak az akkor épült közösségi terek, így például a Pest-Buda Mozi, a Nagyjátszó, az ország akkori legnagyobb ABC áruháza vagy az Ezüst Sirály vendéglátói kombinát, amely műsoros pálmakerttel kiegészülve egyszerre cukrászdaként, zenés-táncos eszpresszóként, sörözőként és cigányzenés étteremként is működött. Ma már mindezt csupán anekdotákból ismerhetjük meg. A lakótelep sokat változott az elmúlt évtizedekben: a házak színei, a parkok és az utcák jellege, a játszótér elemei más-más képet mutatnak.

Helyszín: József Attila lakótelep, Nagyjátszó melletti Madáretető Park

Megnyitó: 2020. április 21. 20 óra

Az installáció nappal is megtekinthető, de az interaktív játék minden nap sötétedés után 20-tól 21 óráig működik a vasárnapok kivételével.

Szeretettel várunk minden korosztályt!

Alkotók

Buza Zsófia Zsuzsanna, Csordás Eszter, Forgách Anna, Misota Dániel Máté, Nemesi Zsófia Kató, Riederauer Dóra, Szalai Anna, Varga Viktor, Vida Szabolcs
Erhardt Miklós, Falvay Miklós, Halák László, Tasnádi József, Erdei Krisztina​​

Facebook esemény

Készült a Ferencváros Önkormányzat Public Art pályázatára

Köszönjük a segítséget a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteménynek, a Zöld Kakas Líceumnak, a projektben résztvevő gyerekeknek, aki rajzaikkal segítették munkánkat és minden lakónak, aki megosztotta velünk történetét!

Publikálva: 2021-04-16 10:41:00

Hírek