Átadták a 2020-as Ezüst Ácsceruza Díjakat

Építészet

Tizenegyedik alkalommal adták át az Ezüst Ácsceruza építészeti és sajtódíjat, amely az új évtizeddel együtt új korszakot is kezdett: ettől az évtől kezdődően a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) látja el a Honi Művészetért Alapítvány által 2010-ben alapított rangos kitüntetés kezelésének megtisztelő feladatát. 

Az Ezüst Ácsceruza Díj olyan nyomtatott vagy elektronikus sajtótermékekben megjelenő, minőségi publicisztikai tevékenységért jár, amely hozzájárul a magyar építészet és építőipar népszerűsítéséhez. Az emlékplasztikát, az adományozást igazoló oklevelet, valamint 200.000 Ft pénzjutalmat minden évben két alkotónak ítélik oda és adják át.

2020-ban az Ezüst Ácsceruza Díj kuratóriumának javaslatára a MÉSZ elnöksége a díjat Dénes Eszternek, valamint megosztva Somogyi Krisztinának és Kovács Dánielnek ítélte oda.

Az ünnepélyes díjátadásra az idén szűk körben, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházának Ybl Miklós termében került sor a díjazottak, valamint Krizsán András, a MÉSZ elnöke jelenlétében. A kitüntetetteket Golda János, a Magyar Építőművészek Szövetségének alelnöke és Vadász Bence építészek méltatták.

A 2020-as Ezüst Ácsceruza Díj támogatói: Komjáthy Attiláné, Tolnay Tibor, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Budapesti Építész Kamara.

 

Az díjazottakat Kovács Csaba, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti intézetének igazgatója külön köszönti

December 4-én, Szent Borbála, az építészek és építőmesterek védőszentjének napja van. Évek óta ehhez a naphoz közeli időpontban adják át az Ezüst Ácsceruza Díjat.Az idei évben ebben a díjazásban részesültek az Építészfórum leköszönő főszerkesztői, Kovács Dániel és Somogyi Krisztina is, akiknek áldozatos munkáját és szakmai felkészültségét ezúton is szeretnénk megköszönni. Közel másfél évig voltak a szerkesztőség élén - ez idő alatt pedig az Építészfórum hatalmas intenzitással közvetítette a magas minőségű szakmai tartalmakat, ezzel a megfeszített magas színvonalú munkával a főszerkesztők az Építészfórumot ismét az Ország legfontosabb online szakmai portáljává tették.

Külön szeretnénk megköszönni Krisztinának a 2020-as ÉPI MA diplomabizottságunkban való részvételét is, amit a pandémiás helyzet miatt online plattformon kellett megtartani, de még e teljességgel szokatlan nehezítő tényező ellenére is - elméleti tagként - nagy mértékben tudta a védések színvonalát emelni értékes hozzászólásaival, értékeléseivel.

Kovács Dániel esetében pedig szeretnénk ezúton is megköszönni a MOME Campusfejlesztési folyamatában vállalt értékes munkáját.

Bízunk benne, hogy a jövőben is lesz módunk szakmai együttműködésünket folytatni!

Kovács Csaba Ybl-díjas építész

az Építészeti Intézet igazgatója

Publikálva: 2020-12-07 19:16:00

Hírek