Egyensúlyvesztés | A MOME Média design BA 2 kiállítása a Telep Galériában

2021. május 27., 18:00 Telep Galéria, 1075, Madách Imre út 8.

A 2020-as év szokatlan helyzetekkel szembesített bennünket, átalakultak a hétköznapok korábbi egyensúlyai, a lezárások, folyton változó szabályok bizonytalansága áthatotta a munka, a család, a társadalmi szocializáció, a kultúra, a politika, lényegében az élet minden területét. Sokaknak teljesen új körülmények között, új szerepben kellett helytállniuk. Az őszi félévben a Média design BA másodéves hallgatói tervezési feladatuk során az egyensúlyvesztés fogalmával foglalkoztak.

Az ötletelés, a téma személyes meghatározása és ábrázolása után valósították meg analóg programozású, kinetikus installációikat. Az elkészült szobrok egy-egy választott hétköznapi tárgyat, mindenki számára ismerős egyszerű objektumot állítanak fókuszba, melyek a bizonytalanság, lebegés motívumával kiegészülve a hozzájuk köthető szokásainkat is új megvilágításba helyezik. Metaforikus megoldásaikat olyan jól ismert kinetikus alkotások inspirálták mint Arthur Ganson Madeline Gondolkodó széke vagy a 2015-ös Art Basel egyik kiemelkedő installációja, Julius von Bismarck Egocentrik System című forgó parabolája.

Ahogy Jean Baudrillard írja A Xerox és a Végtelen című szövegében: "A legintelligensebb gépek is csupán azok, amik, (...) Hiányzik belőlük a működés iróniája, az a működési többlet, amit az öröm vagy a szenvedés jelent, és aminek a révén az emberek a meghatározásuktól távolodnak és a céljukhoz közelednek.” Az ifjú médiadesignerek által tervezett szerkezetek azonban nem nélkülözik az iróniát, az esendőséget, olyan emberi vonásokat, mellyel gépeik lényegében, ha egy-egy kiragadott mozzanat erejéig is, de tükröt tartanak elénk.

Kiállítók 

Baksa-Soós Csanád, Csontos Bence, Ernst Calla Bettina, Kelemen Richárd, Novák Réka, Pataki Zsolt, Peszeki Tamara, Szabó Gerle, Zelenai Flóra, Vigh Violetta

Megnyitó

2021. május 27. 18.00

A kiállítást megnyitja: Szalontai Ábel, fotóművész, a MOME Médiaintézetének vezetője

A galéria terében egyszerre 15 fő tartózkodhat.
A galéria kéri a látogatóinkat, hogy viseljenek maszkot!

Facebook esemény

Finisszázs

2021. június 11. 18:00

Facebook esemény

Cover fotó: Vigh Violetta 

Publikálva: 2021-06-11 13:18:00

Hírek