Turcsány Villő

óraadó ,
doktoranda

Turcsány Villő

óraadó, doktoranda

Oktatási terület Formatervezés, Tárgyalkotás
Kutatási terület téralkotó design, generatív design, térdramaturgia, hibrid design, spatial studies
Szervezeti egység Doktori Iskola, Design Intézet

Bio

CV

Szobrászművészként a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1997-ben. Munkásságában ötvözi a szobrászat, a "live act", hangművészeti és kísérleti mozgóképes műfajokat. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandája, kutatási témája a kortárs installáció mint hibrid médium.

Multimédia művészként számos hazai és külföldi elismerésben részesült. Rendszeresen vesz részt magyar és nemzetközi kiállításokon, művészeti fesztiválokon és rezidenciaprogramokon. Önálló tárlattal mutatkozott be többek között a Budapest Galériában, a Kiscelli Múzeum Templomterében és a Magyar Nemzeti Galériában. Csoportos kiállítások keretében művei az Ernst Múzeumban, az Új Budapest Galériában, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézetben, a debreceni MODEM-ben, valamint Ausztriában, Oroszországban, Spanyolországban és Indiában is szerepeltek. Munkái megtalálhatók több nagyobb magángyűjteményben és közintézményben (Adam Haven-Weiss gyűjtemény, San Francisco, USA; Nuuk Home Rule, Grönland; Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeum, Budapest).

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskola Multimédia DLA tudományágán végzett művészeti kutatása tárgya és egyben publikus megjelenéseinek jelenlegi főbb formátuma képzőművészeti installáció, tágabban értelmezve téralkotó design (environmental art).  Fizikai tér és szoftveresen generált generatív kép/audio tartalmak között alakít ki kapcsolódási pontokat, az objektív tér szubjektív transzformációjával személyes és egyedi időérzet kialakítására tesz kísérletet egy adott installatív mű keretei között.

A téralkotás dramaturgiája, egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozása és vezetése során egy olyan kreatív látványtervező-téralkotó oktatói módszertan strukturálását indította el, melynek során a mozgókép, térinstalláció-design illetve az interaktív művészet műfaji sajátosságainak megfelelően a fókusz a látvány tervezésére irányul és amely különböző hangsúlyokkal egyaránt alkalmazható filmes és multidiszciplinális műfajok egyetemi oktatásának területén.

Doktori kutatás: Installációművészet mint hibrid médium - a téralkotás dramaturgiája

Oktatott tantárgyak

Design Szolfézs - Téri Stúdiumok | Design Intézet

Kurzusheti Workshop - Jövődeign | Design és Elméleti Intézet

Kurzusheti Workshop - Bevezetés a látványtervezésbe | Média Intézet

K+F+I kurzus Térérzékelés a XXI. sz.-ban | Média Intézet

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
Rendezetlen nőügyek, kurátor: Dudás Barbara, ICA-D Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, 2016
HangON - tematikus kiállítás és múzeumpedagógiai program, kurátor: Szabics Ágnes, Miskolc Városi Múzeum / Nyíregyháza Jósa András Múzeum / Eger Kepes Intézet, 2012
Díjak, ösztöndíjak
2011 NKA alkotói támogatás
2010 Art Universitas program ‘beltéri vizes plasztika, BME Q ’ pályázatának nyertese Turcsány Villő – Finta Sándor alkotópár
2001-2003 Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj
2000 Nuuk, Nemzetközi Hószobrászati kiállítás, Grönland - III.díj nonfiguratív kategória
1998 VI. országos Faszobrászati Biennálé – fődíj, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma díja
1994 GLATZ Oszkár díj, Magyar Képzőművészeti Egyetem