Juhász Janka

doktoranda

Juhász Janka

doktoranda

Kutatási terület fenntarthatóság, interdiszciplinaritás, építészet, globális felmelegedés, future studies
Szervezeti egység Doktori Iskola

Bio

A globális felmelegedésre adható válaszok interdiszciplináris kutatása az építészet és design tükrében

A környezetünkre és az éghajlatra ható folyamatok gyorsulása valós eshetőséggé teszi, hogy a Párizsi Megállapodás által előrevetített, az évszázad végére 1.5 Celsius fokos felmelegedésben maximalizált értéket meg fogjuk haladni. 

Olyan megoldásokkal és utópiákkal foglalkozunk, ami az ezt követő időszakra reflektál.

A kutatást Jakabfi-Kovács Boglárkával közösen folytatjuk. A globális felmelegedésnek mint összetett folyamatnak elsősorban a tervezői vonatkozásait vizsgáljuk - de a vizsgálatok különböző karakterűek - ahogy mi magunk is. A két különböző látásmód ugyanakkor kiegészíti egymást és egy harmadik - összetettebb - minőséget tud létrehozni.

Az egyik nevezhető széles spektrumú kutatásnak, mely egyfajta vízszintes metszetet eredményez, melynek segítségével a különböző szakterületek párbeszédbe kerülhetnek egymással. Kiemelten fontosnak tartjuk az interdiszciplinaritásra való törekvést, melyet a lehető legszélesebb körű művészeti, oktatási és tudományos területek bevonásával valósítunk meg. A különböző diszciplinák design vonatkozású igényei egy mélyebb megértés által válnak megválaszolhatóvá.

A másik attitűd a téma egyre szűkebb, ugyanakkor egyre mélyebb vizsgálata. Ebben az esetben kifejezetten építészeti vonatkozású kérdésekkel foglalkozunk. A globális változásokon túl-illetve azzal párhuzamosan-egyre nagyobb szerepet kap a lokalitás, a hagyományos építési módok és ameglévő épületállomány kérdése is. 

Fejlesztés alatt áll a Kill The Planet Yeah! nevű, play and learn típusú társasjátékunk, melynek célja a tervező hallgatók érzékenyítése. 

Mutass többet

Témavezetők