Halász Dániel

doktorandusz

Halász Dániel

doktorandusz

Kutatási terület fotográfia, vizuális kultúra, kreativitás, periféria, bricolage
Szervezeti egység Doktori Iskola

Bio

CV

A kutatás fókuszában a perifériákon élők kreativitásának, találékonyságának vizsgálata áll. Más szóval az, hogyan használják a már meglévő anyagokat és tapasztalatokat újonnan felmerülő helyzetek megoldására. A folyamatos improvizáció, az anyagok újszerű használata mennyire érhető tetten a falusi környezetben, jelentősebb-e egy kisvárosi, vagy a főváros külvárosi területeihez képest? A kutatás ezt a témát járja körben egyre bővülő rétegeken, a periférián élők életét vizsgálva.

A fenti kérdések megválaszolásán túl a doktori munka célja, hogy egy szabadon hozzáférhető adatbázist hozzon létre a kutatás során készült gyűjtésből: fényképekből, interjúkból, hanganyagokból, mozgóképes felvételekből, ami további interdiszciplináris kutatást tesz lehetővé a vizuális művészetek, az építészet, a technológia, a design és a társadalomtudományok területén.

Eddigi munkáim szintén a mai társadalmi, kulturális jelenségek és a történelemi emlékezet kapcsolatával, összefüggéseivel foglalkoztak, különösen a periférián lévő csoportok és gondolatok új nézőpontba helyezésével az idő, a család, a jogállamiság, az autizmus, a kerekesszékesek, a menekültek vagy más módon hátrányos helyzetűek vizsgálatával. A munkáimban előszeretettel használom az iróniát, öniróniát, a humort és a váratlan, szokatlan szituációkat és helyezem sokszor magamat bele a munkákba fizikailag is.

 

Mutass többet
Szakmai eredmények, díjak
Fellowship winner of the Capa Grand Prize 2020
Budapest Photography Grant, 2019
Reclaim Photography Festival, 2017
Head On Portrait Prize, Museum of Sydney, 2016
Highlights of Hungary, 50 most outstanding creative projects, 2016
International Photographer of the Year Awards, 2015
Encontros da Imagem International Photography Award, 2012
NEU/NOW Festival for graduating young artists, 2011
Imagine a New World, 2009
Fotomuseum Winterthur – PLAT(T)FORM 10, 2009
International Photography Awards, 2009
Google Photography Prize, 2009
Epson Art Photo Award, 2008

Témavezetők