Benczik Judit

mérnöktanár ,
TechPark Ruhaműhely-vezető

Benczik Judit

mérnöktanár, TechPark Ruhaműhely-vezető

Oktatási terület Textiltervezés
Szervezeti egység TechPark / Ruhaműhely

Bio

CV

Végzettségek

Könnyűipari mérnök (7/1984) Könnyűipari Műszaki Főiskola

Ruhaipari szakos mérnöktanár (000084 2427) BME GTK  

Pedagógia szakos bölcsész és tanár (PT E/BL 004248) Szegedi Tudományegyetem BTK

Felnőttoktatási szakértő (PT I 004106 5518) BME GTK

 

Szakmai tapasztalatok, inspiráció

A főiskola után 11 évig különböző magyar divatcégeknél modellszerkesztőként, gyártásvezetőként tevékenykedtem. 1995-2016. között a budapesti Modell Divatiskolában dolgoztam. Műszaki vezetőként irányítottam a gyakorlati képzést, majd mérnök tanárként elméleti és gyakorlati ruhaipari tantárgyakat oktattam. Később gyakorlati oktatásvezetőként és hat évig általános igazgatóhelyettesként a ruhaipari és művészeti képzésben az elmélet és gyakorlati képzés területének irányítása, fejlesztése is tevékenységeim közé tartozott. 2016 októberétől a MOME Design Intézetének Textiltervező tanszékén Anyagismeret, Szakelmélet és technológia kurzusokat oktatok,2018 júliusától a TechPark Ruhaműhelyének vezetője vagyok. 

A divatruházati szakma és pedagógia iránti elkötelezettségem fokozatosan vált bennem egységes egésszé. A Szegedi Egyetemen folytatott pedagógiai tanulmányaim alatt ismertem meg azokat a módszertani gyakorlatokat, kutatásokat, szakfolyóiratokat, publikációs csatornákat, amelyek a 21. sz. differenciált és konstruktív, problémamegoldó oktatási módszereit támogatják és a mai napig pedagógiai naprakészségemhez a legfontosabb forrásokat jelentik. 2013/14. tanévtől óraadóként részt veszek a könnyűipari szakos szakoktató és mérnőktanár képzésben a BME GTK Műszaki Pedagógiai Tanszékén szakirányú módszertan elméleti és gyakorlati tantárgyak oktatásán keresztül. 

A Textilipari Műszaki Tudományos Egyesületnek több mint 30 éve vagyok tagja. A közhasznú egyesület fórumot biztosít számomra a textilruházati iparban, tevékenykedő szakemberekkel való kapcsolattartáshoz, a legújabb fejlesztésekről, konferenciákon elhangzottakról, kutatásokról, ipartörténeti érdekességekről való rendszeresen tájékozódásról. 2010-től vagyok az Intéző Bizottság tagja.

2002 óta veszek részt felkérésekre, illetve pályázatokon keresztül tananyagfejlesztésekben. A szakmai képzés számára szerkesztés –modellezés tankönyv társszerzője vagyok. Több OKJ-s fejlesztésben szakértőként tevékenykedtem TÁMOP projektek keretében.

2010-ben tagja voltam a Magyar Formatervezési Díj bíráló bizottságának.

Pedagógia, módszertani, szakmai tapasztalatokat szereztem Comenius és Erasmus+ multilateriális és ’Fiatalok lendületben’projektek keretében is. 

Szakmai és pedagógiai munkám kiemelkedő sikerének tekintem, hogy részt vehettem a Budapesten megrendezett fiatal szakemberek Európa-bajnokságának, a VI.  EUROSKILLS BUDAPEST 2018 eseményének szervezésében és lebonyolításában a FASHION DESIGN AND TECHNOLOGY kategória Workshop managerként.

 

Oktatott tantárgyak

Divat és textil design alapok 1-2.

Szakelmélet és technológia 1-2.

Anyagismeret

Divat és textil | Kreáció–Divat: Szakelmélet és Technológia

Divat és textil | Innováció–Divat: Szakelmélet és Technológia

Divat és textil | Kollekció–Divat: Szakelmélet és Technológia

Divat és textil | Identitás-Branding–Divat: Szakelmélet

K+F+I -Technológia: Divattechnológia 1.0 

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
Benczik J.-Molnár M.V.-Papp-Vid D.-Varga V. (2003): Korszerű technikák-technológiák (digitális anyag) Nemzeti Tankkönyvkiadó, Bp.
Benczik J. Ferenczy A.-Hné Szabó A.-Hatos Iné.-Király V.-Kutasi Cs.-Lné Győri K.-Lázár K(2009).: Zárótanulmány – A textil-, textilruházati és tisztítóipari ill. bőr- és cipőipari szakágazatokban a felnőttképzési igények felmérése, különös tekintettel a távoktató programokra c. kutatásról TMTE, Bp
Díjak
2018. WorldSkills Europe elismerő oklevél és aranyérem – a VI. Euroskills versenyen való közreműködésért
2019. Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület Kiváló Egyesületi Munkáért díj