Neves nemzetközi szakértőkkel tart adatvizualizációs nyári egyetemet a MOME Open

Augusztus 1. és 5. között rendezik meg a MOME Open ’Storytelling with data’ képzését, melyenTiziana Alocci díjnyertes olasz információs tervező, előadó és Nicholas Masterton, az egyedülálló módszertanja révén világhírű Forensic Architecture kutatócsoport szakembere tart workshopokat. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem angol nyelvű kurzusára azokat várják, akik szeretnék új szintre emelni az adatvizualizációs tudásukat. 

Az adatok megértését segítő tudományok a jelenkor leggyorsabban fejlődő ágazatai közé tartoznak, ezen belül is kiemelt szerepet tölt be az adatvizualizáció. Kevés olyan szakterület van, ahol az interdiszciplinaritás ennyire erősen jelen lenne, hiszen az adatvizualizáció nem csupán alkalmazott tudomány, hanem művészeti ágazat is. Minden adat és kapcsolat akkor igazán értékes, ha minél közérthetőbb az összefüggések megjelenítése, így nem véletlen, hogy az adatvizualizáció megkerülhetetlen szerepet tölt be például a hálózatkutatás, az oknyomozó újságírás, a közösségi média, a UX design, a pénzügyi, üzleti és HR-világ, a mérnöki tervezés, valamint a művészetek mindennapjaiban.  

Az alkalmazási területek sokszínűségét jól mutatja, hogy a MOME Open angol nyelvű nyári egyetemére két, egymástól távol eső területről érkeznek nemzetközi hírű előadók. Kettejük workshopja teljesen különböző és újszerű módon járja majd körbe az adatvizualizáció és a data storytelling témakörét, eltérő eszközöket bemutatva arról, hogyan lesznek az adatok érthetőek és átérezhetőek a befogadó számára. Míg Tiziana Alocci tanfolyamán a résztvevők hangokhoz kapcsolódó adatok vizualizálásával adatvezérelt kimeneteket hoznak létre, addig Nicholas Masterton workshopja során egy helyről vagy tárgyról készült felvételből készítenek majd 3D modellt egy különleges képfeldolgozási eljárással. "A műhely célja, hogy különböző médiumokat, új technikákat, valamint az információtervezés alapjait és történetét fedezzük fel. A résztvevők a hangfájlokból származó adatokat kreatív alapanyagként fogják használni, hogy új jelentéseket közvetítsenek és érzelmeket keltsenek történetekből és aktuális jelenségekből." – mondta el a workshopjáról Tiziana Alocci, akinek munkájában egyszerre jelenik meg a tér- és építészeti elemzés, a nyílt forráskódú kutatás, a digitális modellezés és a dokumentumkutatás is. 

A MOME Open ’Storytelling with Data’ tanfolyama azokat az adatvizualizációval foglalkozó szakembereket szólítja meg, akik nyitottak új készségek, gondolkodási módok és programnyelvek iránt. A képzés egyaránt szól adatvizualizációs és adatművész szakembereknek, újságíróknak, kreatív kódolóknak, valamint információ és/vagy adatvizualizáció területén oktató akadémikusoknak vagy hallgatóknak. Az öt nap során a résztvevők a workshopok mellett szakmai közösségi eseményeken is részt vesznek: meetupon a hazai adatvizualizációs szakemberekkel találkozhatnak, de lesz kerekasztal-beszélgetés is az adatvizualizáció helyzetéről és lehetőségeiről a kelet-közép-európai régióban.  

A MOME Open ’Storytelling with data’ tanfolyamára 2022. július 12-ig, az alábbi linken lehet jelentkezni:  

https://open.mome.hu/summer-university/ 

 

A MOME Open-ről 

A MOME Open a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem iskolarendszeren kívüli képzéseit, tanfolyamait, továbbképzéseit támogató központként jött létre 2016-ban. Célja, hogy művészeti, kulturális, oktatási és gazdasági képzési területek létrehozásával és működtetésével hiánypótló szerepet töltsön be a 21. századi tudásközvetítésben, valamint, hogy a kreatívipari szektorban hiányzó képességek és készségek pótlása által kiemelkedően magas színvonalú munkaerőt képezzen. 

Publikálva: 2022-06-23 17:07:00