Animációs sikerek a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon

Animáció

Átadták a 15. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Felülnézet című kisfilmje Bronz BuSho-díjat kapott, a nyertesek között vannak Szeleczki Rozália, Tóth Luca, Regős Ábel és Buda Anna Flóra alkotásai is.

A 15. BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2019. agusztus 27. és 31. között zajlott Budapesten. A fesztivál fődíját, az Arany BuSho-díjat egy amerikai alkotás, Claire Fowler Salam című filmje vihette haza a szombat esti díjátadón. A film egy szíriai származású sofőrnőről szól, aki az éjszakai New Yorkban vezet, miközben életbe vágó hírekre vár szülőföldjéről.

Az Ezüst BuSho-díj a francia Matthieu Maunier-Rossihoz vándorolt a Three Blades című kisfilmjéért, ami három Haitin élő szereplőt követ, akik között egyre nagyobb feszültség alakul ki. A fesztivál Bronz díját Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezése, a Felülnézet nyerte el. Az egysnittes film egy 7. kerületi lomtalanítás drámaiba forduló eseményeit mutatja be. Az alkotópáros jelenleg Garázsmenet című nagyjátékfilmjükön dolgozik, ami a Filmalap elsőfilmes Inkubátor Programjának keretében készül.

Tóth Luca: Lidérc úr

A Médiatanács magyar kisjátékfilmnek járó különdíját Szeleczki Rozália alkotása, a Rozgonyiné kapta, amiben a Göndör László által játszott vőlegényt a Törőcsik Franciska alakította menyasszonya szokatlan módon elkíséri a legénybúcsúra. A magyar animációsfilm különdíjat Tóth Luca rendezése, a Lidérc úr nyerte. A film egy kis figuráról szól, aki egy férfi testéből születik meg. A kis alak idővel beleszeret egykori gazdatestébe.

A legjobb színésznek járó díjat Fazakas Bendegúz kapta a Katapult című kisfilmben (r.: Szövényi-Lux Balázs) nyújtott alakításáért. Sopron város különdíját Regős Ábel Bérlők című egyperces alkotása nyerte meg. A filmben Farkas Franciska és Csányi Dávid egy fiatal roma házaspárt alakít, akik lakást szeretnének bérelni a fővárosban, de a cél érdekében különleges eszközhöz kell folyamodniuk. A diákzsűri legjobb animációs filmnek Buda Anna Flóra Entórpia című filmjét választotta.

Buda Flóra Anna: Entrópia

Forrás: Filmhu

Publikálva: 2019-09-30 12:55:00

Hírek