Women of Ukraine: előadóest menekült művészekkel a MOME-n

Megindító programmal rendezték meg egyetemünkön a Women of Ukraine című előadóművészeti estet. Auditóriumunkban négy hivatásos zenész és egy táncművész, valamint a MOME kórusának fellépésével zajlott az esemény. A koncert alatt a háttérben a művészek magukról írt, kivetített sorait olvashattuk életükről, menekülésük történetéről. Az ilyen eseményeknek nem csak abban lehet nagy szerepe, hogy a traumákat jobban feldolgozhassuk, de erősíti a szolidaritást, és lehetőséget ad arra, hogy megértsük, min mentek keresztül a háborúból menekülők, míg campusunkra, vagy más biztonságos helyre értek. A következő esemény április 13-án lesz ugyanott. 

“Ez nem egy film, ez a valóság!” - emlékeztetett Anastasia Kravchuk, a fellépők sorát nyitó zenész, aki a háború borzalmait testközelből élte át. Otthona felett lőttek le Kijevben egy ellenséges orosz gépet, melynek darabjai a házukra estek. Ezután egy hetet töltött a pincében, majd menekülés közben kigyulladt a vonat, amelyen éppen utaztak. Anastasia barátja - lévén 18 és 60 év közötti férfi - az országban maradt és harcol. Ezután a rövid bevezető után játszott el zongorán a fiatal zenész saját dalaiból kettőt.  

Könnyek között beszélt a színpadon őt követő Maria Chuprynenko is. Maria a kijevi Maly Színház színésze, ukrán nyelvű dalaival szívbemarkoló, mély érzéseket közvetített a háború és az ember viszonyáról. Előadásában reflektált a diktatúrákra, és arra, milyen értékes a sajtószabadság, a szabad véleménynyilvánítás joga. 

A 20 éves Anya Lipatova a háború kitörésekor éppen stúdiófelvételre készült. Az egyébként barisztaként dolgozó zenész hat éve énekel és ír dalokat zenekarával, előadását most bocsánatkéréssel kezdte: mint mondta, biztosan hibázik majd, hiszen egy hónapja nem ült zongoránál. Nem hibázott. Tökéletes előadása megrendítően szép volt, csak úgy, mint a 21 éves Iráé is. Mint a többiek, ő is a saját dalaival lépett fel.  

Megindító volt Natalia Yakushkina, a Kijevi Nemzeti Opera balettáncosának előadása, aki 2 gyermekével menekült el a háború elől. Egy táncosnak, de valószínűleg minden művésznek és alkotónak létfontosságú, hogy gyakorolhassa művészetét, ezért különösen nagy szerencse, hogy Natalia már el is kezdhetett dolgozni Budapesten a Balettintézetben. 

Az előadóestet a MOME-kórus zárta. Az előadott dalok között szerepelt az ukrán és a   magyar himnusz. A kórus magyar tagjai megtanulták az ukrán himnuszt, míg az ukrán csatlakozók a magyart. 

Az előadóestet Lischuk Ivanka szervezte. A fiatal kijevi pszichológushallgató, aki szabadidejében a háború kitörése előtt is kulturális programokat szervezett, összehívta egy napra Budapestre az általa ismert, környező országokba menekült művészeket. Olyan mélységű programot szervezett, amely az egész MOME-polgárság számára lehetőséget adott arra, hogy jobban megértsük, min mennek keresztül a szomszédos ország lakói.  

Az ilyen eseményeknek kulcsszerepük lehet a traumák feldolgozásában, a frusztráció oldásában, ezért a MOME Auditóriumában április 13-án ismét rendezünk egy Women of Ukraine estet. A következő eseményünkre szeretettel várunk minden érdeklődőt, részletek hamarosan felületeinken! 

Az eseményről készült képriportunk itt tekinthető meg.

A KÖVETKEZŐ WOMEN OF UKRAINE ELŐADÓEST A MOME-N:  

Időpont: ÁPRILIS 13. 18:00-20:00 
Helyszín: MOME AUDITÓRIUM 

Publikálva: 2022-04-01 11:00:00