Holló Dávid design stratéga előadása a fenntartható alternatívákról

Fenntartható alternatívák kutatása és fejlesztése egy bizonytalan jövőre címmel tart előadást Holló Dávid design stratéga november 11-én egyetemünkön. A fiatal tervező bemutatkozó prezentációjában a fenntarthatóság, a design és a tudomány metszetében szerzett kutatási tapasztalatait osztja meg a MOME hallgatóival, polgáraival. 

Holló Dávid tanulmányai és munkája öt kontinenst, és olyan témákat érintenek, mint a légszennyezés mérése és vizualizálása, Dél-Amerika vezető nonprofit klinikájának tér programozása, a bolygó legszegényebb közösségei anyagi nehézségeinek megértése, vagy a biomorfikus robotika alkalmazott jövője.

„Szeretem a kihívásokat - mondja magáról a tervező - minél bonyolultabb egy probléma, annál motiváltabb leszek. Legyen szó bármilyen megoldandó feladatról, a design olyan emberek, ötletek, és erőforrások közötti kötőszövet, amelynek segítségével a legtöbb ember számára ideális megoldásokat, stratégiákat találhatjuk meg.”

Holló legutóbbi munkájának fókuszában a korallok megmentése áll. Hawaii kutatótársával közösen olyan megoldást fejlesztettek, amellyel mesterségesen szaporíthatók és telepíthetők lehetnek a tengeri őserdőknek is nevezett korallok. Az eddigi nagyon lassú és munkaigényes korall szaporítási módokkal ellentétben az ő technológiájukkal akár ipari léptékben is lehetségessé válhat a korallok telepítése. 

Az új termék egyik fő innovációja a rögzítési mód, melynek segítségével az eddiginél sokkal gyorsabban lehet felépíteni a mesterséges korallzátonyt. Mindemellett a projektet támogató üzleti modellt is kidolgozták, hogy a munkát finanszírozni tudják. A korallok pusztulása az elmúlt években jelentősen felgyorsult az emberi szennyezés és a klímaváltozás hatására, ez pedig az óceán egészének ökoszisztémájára és bolygónkra is negatív hatással van.

Időpont: 2021.11.11. 16:30

Helyszín: U_202 MOME Brand, Co-working Iroda

David Hollo

Kapcsolódó cikk Holló Dávidról és a mesterséges korallzátonyokról

 

 

Publikálva: 2021-11-04 10:17:00