MOME-befutófilmmel indul a 9. FRISS HÚS fesztivál

Animáció

Idén május 27. és június 2. között 9. alkalommal rendezik meg a rövidfilmes mustrát.

Az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál bővelkedik MOME-kötődésű alkotásokban: a fesztivál nem csak MOME Média Design-os befutófilmmel indul, de a magyar versenyprogramban is szerepel két animáció. Szakály Anna Réka filmje, a Reduction korábban bekerült a GLAS 2021-es nemzetközi showcase programjába és a GSA BAFTA (British Academy Film Awards) diák shortlistjére is. Mostoha Marcell Avant című filmje pedig az idei Annecy-i Filmfesztiválon szerepelt korábban. A nemzetközi versenyszekcióban pedig Tomek Ducki MOME-alumnus munkája, a Plantarium látható.



Az idei befutófilm, amelyet minden vetítés előtt levetítenek, Kiszler Dániel és Vigh Violetta munkája. A MOME Média Design BA2 hallgatók duója korában is dolgozott már együtt. Most Cutting it short címmel készítettek kifejezetten erre a fesztiválra egy filmet, mely a századelőn játszódó Sörgyári Capriccio történetét helyezi át a 80-as évekbe, amikor hódított a fitness őrület. Öt különböző témájú befutófilm készült, a hatodik verzió pedig egyben mutatja a teljes  folyamatot. A befutófilm egyfajta nosztalgiát fejez ki a korszakok iránt, amikor a rövid, gyors vagy hatékony szavak nem feltétlenül a kaotikus, őrjítő élettempó fenyegetését jelentették. 

További Friss Hús promóvideók MOME media design hallgatóktól a Fesztivál oldalán érhetők el.

A magyar versenyprogramban szereplő MOME-animációk egyike  Szakály Réka Anna 2020-as diploma filmje, a Reduction egy posztapokaliptikus világban játszódik, "melyben két lány és egy különös lény viszonyán keresztül látjuk a kapcsolatok sokféleségét, egymásra való hatását. A két lány a közös céljuk beteljesítésén dolgozik: átjutni az élhetőbbnek tartott túlpartra. Ám egyikük önmagában bizonytalan, így könnyen elcsábul, amikor megkörnyékezi egy titokzatos lény. Mikor a lány ráeszmél, hogy a lény számára pótolható, már egyedül maradt, és a túlpartra jutás is kétséges."

Mostoha Marcell Avant című animációja, a másik versenyfilm egy absztrakt alkotás, amely  a tér és a térben lét, valamint az azokhoz kapcsolódó energiák kölcsönhatásáról szól. A képzőművészeti kiindulási pontokból táplálkozó film zeneileg és vizuálisan is a kísérletezés adta felfedezésekből táplálkozik. Nincs benne konkrét cselekmény, viszont fix motívumokhoz tér vissza, hogy aztán ismét átléphesse azok határait, majd újból visszatérhessen.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy releváns szakmai fórum megteremtése. A fesztivál az elmúlt években számos fiatal alkotó formabontó animációját mutatta be, és válogatta versenyprogramba, vetítései általában telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek.

 

KORÁBBI MOME-VERSENYFILMEK A FRISS HÚS FESZTIVÁLON

A Friss Hús fesztivál már a második fesztivál óta mutat be MOME-alapozású filmeket, visszatekintésünkben időrendben visszafelé  látható, mely filmek szerepeltek melyik fesztiválon.

 

8. Friss Hús
Darabos Éva: Pá, kis panelom
Szöllősi Anna: Helfer
Ászity Boglárka: Alvások

7. Friss Hús
Balogh Fábián: Our House
Buda Flóra Anna: Entropia
Gyulai Panni: Broken Things

6. Friss Hús
Felvidéki Miklós: Gorgon
Hegyi Olivér: Take Me Please 

5. Friss Hús
Lovrity Anna Katalin: Vulkánsziget
Wunder Judit: Kötelék 

4. Friss Hús
Bárány Dániel: Házibuli
Kopasz Milán: Beyond
Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi
Király Krisztián: A körömágyszaggató
Andrasev Nadja: A nyalintás nesze 

3. Friss Hús
Király Krisztián: Mező utca 1.
Bertóti Attila: Mese
Kopasz Milán: Frusztráció
Kreif Zsuzsanna, Zétényi Bori: Limbo-Limbo Travel 

2. Friss Hús
Gelley Bálint: Otthon
Vácz Péter: Nyuszi és Őz
Horváth-Molnár Panna, Zomborácz Virág: Dipendenza
Tamás Iván: Hogyan keletkezett a világ?
Bucsi Réka: Symphony no. 42

 

Források: Friss Hús, Dotandline, mome.hu, Diákfilmszemle

Jegyek

Publikálva: 2021-05-26 21:00:00

Hírek